Poetul și scriitorul Petre Ghelmez a creat o literatură pentru copii bogată și variată, de cea mai înaltă valoare.

Operele lui tind spre perfecțiune.

A fost unul dintre cei mai mari publiciști și editori din România secolului XX.

Până în străfundurile ființei sale era pătruns de convingerea că este purtătorul unui mesaj puternic, luminos, optimist și profund uman – care reprezenta pentru el însăși rațiunea de a scrie.

Opera îi oglindește acest mesaj și dezvăluie viziunea lui cuprinzătoare și perfect închegată asupra întregii existențe, asupra rostului omului și asupra sensului civilizațiilor.

Petre Ghelmez a fost înzestrat de Dumnezeu cu nenumărate daruri. Cine îl cunoștea, nu știa ce să admire la el mai întâi: talentul său literar desăvârșit; mintea extrem de vie, puternică și iscoditoare; sufletul cald ca soarele, plin de o candoare și o bunătate nesfârșite; judecata dreaptă, adâncă, fină și nuanțată; ori structura morală fără cusur.

Toate aceste calități, rare și pure ca aurul, Petre Ghelmez le-a pus cu toată seriozitatea, convingerea și dăruirea în slujba celor mai pretențioși cititori: copiii. Din înzestrarea lui au izvorât revistele Cutezătorii şi Ariel, cele mai bune reviste românești pentru copii publicate vreodată. Din bogăția ființei sale artistice s-au născut operele sale pentru copii.

Citiți cărțile scrise de Petre Ghelmez, grație cărora literatura noastră pentru copii capătă o frumoasă maturitate și o pregnantă personalitate. Veți ieși din această experiență îmbogățiți – cum numai contactul cu marile opere vă poate îmbogăți. Petre Ghelmez și-a scris cărțile pentru copii cu grija și seriozitatea cu care au scris autorii înscriși în paginile literaturii universale.

Cărţile pentru copii ale lui Petre Ghelmez au forţa şi vitalitatea marilor opere ale genului. Alfabetul vesel, Mânzul de vânt, Măgărușul, Băiatul și Pădurea, Cerbul cu stea în frunte și toate celelalte titluri sunt din același aluat ca și Pinocchio, Alice în Țara Minunilor, Vrăjitorul din Oz.

Vasile Poenaru

Leave A Comment